[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Izbira izobraževalnega programa pri učencih osnovne šole s prilagojenim programom

Karmen Pucihar (2012) Izbira izobraževalnega programa pri učencih osnovne šole s prilagojenim programom. Diplomsko delo.

[img] PDF
Download (442Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi sem se posvetila izobraževalnemu sistemu v Sloveniji. Predstavila sem značilnosti različnih izobraževalnih programov, v katere so vključeni posamezniki. Največjo pozornost sem posvetila učencem osnovnih šol s prilagojenim programom. Tako kot vsi mladostniki se tudi učenci osnovnih šol s prilagojenim programom srečujejo z izzivi pravilne poklicne izbire. Predstavila sem, kakšne in koliko možnosti imajo mladostniki. Posvetila sem se tudi dejavnostim poklicne orientacije, s katerimi lahko osnovne šole in svetovalni delavci sodelujejo pri oblikovanju poklicnih interesov, oz. pomagajo svojim učencem pri oblikovanju poklicnih odločitev. Poklicno izobraževanje je spreminjajoči se koncept, ki je odvisen tako od gospodarskih kot socialnih potreb in značilnosti družbe, zato sem velik poudarek v teoretičnem delu namenila spremembam in značilnostim poklicnega in strokovnega izobraževanja v Sloveniji. V drugem, empiričnem, delu diplomske naloge sem predstavila rezultate raziskave, v katero so bili vključeni devetošolci osnovne šole s prilagojenim programom in dijaki nižjih poklicnih šol. Zanimalo me je, koliko poklicnih programov imajo na voljo in za katere in zaradi katerih razlogov se zanje v večji meri odločajo. Poklic, za katerega se učenci in dijaki izobražujejo, pogosto ni tisti, ki bi si ga želeli.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: izobraževanje v Sloveniji, osnovna šola s prilagojenim programom, otroci z lažjimi motnjami v duševnem razvoju, poklicna orientacija, nižje poklicno izobraževanje
  Število strani: 67
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  izr. prof. dr. Mitja KrajnčanMentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9314377)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 962
  Datum vnosa: 19 Jul 2012 13:17
  Zadnja sprememba: 19 Jul 2012 13:17
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/962

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa