[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Segrevanje snovi z mikrovalovi brez konvekcije

Draško Drašković (2012) Segrevanje snovi z mikrovalovi brez konvekcije. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (3939Kb)

    Povzetek

    Diplomska naloga obravnava segrevanje snovi s pomočjo mikrovalov v mikrovalovni pečici. Najbolj znana naprava, ki uporablja mikrovalove za segrevanje snovi, je mikrovalovna pečica. Zaradi razširjenosti in dostopnosti mikrovalovne pečice je o njenem delovanju in vplivu na segrevano snov napisano veliko prispevkov. Trditve v prispevkih so pogosto nejasne in si tudi nasprotujejo. Nekateri viri trdijo, da se snov segreva od znotraj, drugi spet trdijo, od zunaj. Kaj sploh pomeni segrevanje od znotraj ali od zunaj? Pri raziskavi je za segrevano snov večinoma uporabljena voda, ker jo vsebuje veliko živil in je zaradi tega verjetno najbolj pogosto segrevana snov. Cilj raziskave je ugotoviti, kako se snov segreva: enakomerno po vsej prostornini ali neenakomerno. Če je segrevanje neenakomerno, kateri deli se bolj segrejejo, kateri manj in od česa je to odvisno. V prvem delu diplomske naloge je opredeljen problem in sta postavljeni hipotezi. Prva hipoteza je, da se snov v mikrovalovki segreva neenakomerno. Druga hipoteza je, da tudi za absorpcijo mikrovalov nastalih v mikrovalovni pečici, velja absorpcijski zakon za ravno elektromagnetno valovanje. Zaradi lažjega razumevanja raziskave, je drugi del namenjen spoznavanju elektromagnetnega valovanja in mikrovalov. Tretji del opisuje delovanje mikrovalovne pečice. V četrtem delu so podana osnovna teoretična znanja glede absorpcije elektromagnetnega valovanja in s tem v zvezi segrevanja snovi. Peti del opisuje raziskave različnih primerov gretja snovi v mikrovalovki in poseben primer s katerim je pokazana veljavnost zakona o absorpciji elektromagnetnega valovanja pri ravnem valovanju. V zaključnem delu, so strnjene ugotovitve in spoznanja dobljena pri raziskavi. V prilogi so še priložene tabele z rezultati dejanskih meritev iz katerih so potem narejeni grafi.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: mikrovalovi, segrevanje snovi, segrevanje hrane, absorpcija, absorpcijski koeficient, vdorna globina, absorpcijski zakon, mikrovalovna pečica, magnetron
    Število strani: 32
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    red. prof. dr. Mojca ČepičMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9263689)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Fakulteta za matematiko in fiziko
    ID vnosa: 839
    Datum vnosa: 02 Jul 2012 12:09
    Zadnja sprememba: 02 Jul 2012 12:09
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/839

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa