[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Pregled in analiza vsebine tehničnega risanja v učbenikih in delavnih zvezkih pri pouku Tehnike in tehnologije

Darja Juršič Fir (2012) Pregled in analiza vsebine tehničnega risanja v učbenikih in delavnih zvezkih pri pouku Tehnike in tehnologije. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (3448Kb)

  Povzetek

  Tehnična dokumentacija je učna vsebina, ki se obravnava od 6. – 8. razreda pri pouku Tehnike in tehnologije. V diplomskem delu so predstavljeni pojmi in pravila tehnične dokumentacije in pregled vsebine tehnične dokumentacije v učnem načrtu. Učbeniki in delavni zvezki za predmet Tehnika in tehnologija so bili pregledani na podlagi pokritosti vsebin učnih ciljev v učnem načrtu in glede na upoštevanje pravil tehničnega risanja. Na podlagi rezultatov ugotavljamo, da le nekateri učbeniki pokrivajo vse učne cilje in da tehnične risbe v učbenikih in delavnih zvezkih vsebujejo pomanjkljivosti. S pomočjo deskriptivno – empirične raziskave je raziskano v kolikšni meri učitelji in študentje uporabljajo učbenike in delavne zvezke pri pouku Tehnike in tehnologije. Raziskava je tudi pokazala, da učitelji in študentje prav tako delajo nekatere pomanjkljivosti, ki jih zasledimo v učbenikih in delavnih zvezkih. Ugotovimo tudi, da se pri tehničnem risanju najpogosteje uporabljajo predmeti enostavnih oblik. V smislu izboljšanje razumevanja pravil tehnične dokumentacije delo podaja nazorne in problemsko-ciljne primere tehnične dokumentacije za ciljno skupino učitelja tehnike.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: Tehnika in tehnologija, tehnična dokumentacija, tehnično risanje, kotiranje, pravokotna, projekcija, izometrična projekcija, delavniška risba, montažna risba, sestavna risba
  Število strani: 84
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  doc. dr. Janez JamšekMentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9242441)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 806
  Datum vnosa: 05 Jun 2012 12:26
  Zadnja sprememba: 05 Jun 2012 12:26
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/806

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa