[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Socialna vključenost in psihosocialno zdravje mladih z izkušnjami brezposelnosti na območju Ljubljane

Bojan Dekleva (2004) Socialna vključenost in psihosocialno zdravje mladih z izkušnjami brezposelnosti na območju Ljubljane. Poročilo. Pedagoška fakulteta , Ljubljana.

[img]
Predogled
PDF
Download (1622Kb)

  Povzetek

  Namen raziskave je bil ugotavljati tveganja socialne izključenosti mladih (formalno prijavljenih) brezposelnih v Ljubljani ter dejavnike, ki vplivajo na to tveganje. Osnovna teoretska koncepta raziskave sta bila večdimenzionalno pojmovanje socialne izključenosti ter model nestandardiziranih prehodov mladih v odraslost. Raziskava se v veliki meri zgleduje po evropski primerjalni raziskavi YUSE (Youth employment and socoial Exclusion in Europe; Hammer, 2003) in tudi daje rezultate, ki jih je moč z njenimi primerjati. Uporabljeni sta bili dve osnovna raziskovalna pristopa. V okviru presečnega kvantitativnega pristopa je bila osnovna metoda zbiranja podatkov poštna anketa na celotni – po določenih kriterijih določeni - populaciji brezposlenih mladih v Ljubljani. Na ta način smo anketirali 656 mladih brezposelnih. V okviru kvalitativnega pristopa je bila osnovna metoda zbiranja podatkov fokusni intervju, izvedena s štirimi skupinami mladih brezposelnih. Zaključki raziskave opredeljujejo obseg in značilnosti socialne izključenosti mladih oz. posebno ogrožene skupine mladih brezposelnih. Posredno raziskovalne ugotovitve omogočajo tudi evalvacijo programov aktivne politike zaposlovanja. Poročilo sklenejo priporočila za nadaljnji razvoj politike na tem področju.

  Tip vnosa: Monografija (Poročilo)
  Ključne besede: mladina, brezposelnost, socialna izključenost, psihosocialno zdravje, materialna ogroženost, Ljubljana, aktivna politika zaposlovanja
  Število strani: 227
  Povezani naslovi URL:
  URLTip URL
  http://cobiss4.izum.si/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=50126&rid=6235721&fmt=11&lani=siDrugo nahajališče
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  Oddelki: Oddelek za socialno pedagogiko
  ID vnosa: 80
  Datum vnosa: 02 Sep 2011 12:16
  Zadnja sprememba: 08 Jul 2014 07:09
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/80

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa