[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Praktični primer programa spolne vzgoje za osebe z zmerno motnjo v duševnem razvoju

Dijana Kožar (2012) Praktični primer programa spolne vzgoje za osebe z zmerno motnjo v duševnem razvoju. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (3272Kb)

  Povzetek

  Diplomska naloga se ukvarja z vprašanjem spolnosti pri osebah z zmerno motnjo v duševnem razvoju. V teoretičnem delu poleg splošnih značilnosti oseb z motnjami v duševnem razvoju opiše značilnosti njihove seksualnosti in nekaj pozornosti nameni pogledom na problematiko v različnih časovnih obdobjih. Nato se posveti posebnemu programu vzgoje in izobraževanja ter izhajajoč iz njega opiše kako naj bi se v praksi izvajala spolna vzgoja, pri čemer daje poudarek tako na prispevku strokovnih delavcev, kot tudi staršev, saj se zaveda, da je za uspešno izvajanje programa potrebna usklajenost obeh. Opisane so najpogostejše napake pri poučevanju spolne vzgoje ter predlagane različne učne metode, med katerimi prevladuje izkustveni pristop. Dosti pozornosti je namenjeno uporabi slikovnega gradiva in razlagi pomembnih tem, ki jih je v programu spolne vzgoje smiselno obdelati. Empirični del predstavlja akcijsko raziskavo, katere rezultat je program spolne vzgoje, izveden s skupino 5-ih mladostnikov na Zavodu Janeza Levca, Oddelku vzgoje in izobraževanja Jarše. Ugotovljeno je bilo, da izvedene delavnice sledijo predpisanim vsebinam v določilih posebnega programa vzgoje in izobraževanja ter da je skupinsko delo primerna učna oblika za učenje spolne vzgoje pri osebah z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Od uporabljenih delovnih metod so se izkazale za učinkovite še predavanje, dopolnjeno z demonstracijo s slikovnim gradivom, razlaga, diskusija, igra vlog in reševanje delovnih listov.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: motnja v duševnem razvoju, spolnost oseb z motnjo v duševnem razvoju, spolna vzgoja, učne metode, posebni program vzgoje in izobraževanja
  Število strani: 111
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  izr. prof. dr. Mitja KrajnčanMentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9214793)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 770
  Datum vnosa: 11 Maj 2012 08:52
  Zadnja sprememba: 11 Maj 2012 08:52
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/770

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa