[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Uporaba testa za afazijo pri dvojezični osebi v starosti od 65 do 75 let slovensko govorečih oseb brez demence

Maja Jevšnikar (2012) Uporaba testa za afazijo pri dvojezični osebi v starosti od 65 do 75 let slovensko govorečih oseb brez demence. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (2020Kb)

  Povzetek

  Staranje je neizogiben proces vseh živih bitij, je spreminjanje zunanjosti in notranjosti. Z njim se spreminja vse. To pa pomeni, da lahko s staranjem nastopijo različne bolezni. Ena od bolezni, ki jo povezujemo s staranjem, je zagotovo demenca. V diplomskem delu smo se v teoretičnem delu osredotočili na govorno-jezikovne težave v komunikaciji, ki se pojavijo pri različnih tipih demence, ter opisali splošne znake afazije, ki so zelo podobni tistim, ki jih srečujemo pri demenci. Eden od znakov demence je afazija, zato je po navajanju Paradisa (2011) za testiranje oseb z demenco primeren test za afazijo pri dvojezični osebi, saj zajema področja, ki so pri demenci oziroma različnih vrstah demence prizadeta. Testiranje smo izvedli na dvajsetih osebah v starosti od 65 do 75 let, ki so bile enojezične in brez nevroloških ali degenerativnih okvar. Te osebe smo predhodno testirali s kratkim preizkusom spoznavnih sposobnosti, kjer se je izkazalo, da ena oseba ne ustreza našim zahtevam, zato smo jo v nadaljnji analizi podatkov izločili. Nato smo izvedli testiranje s testom za afazijo pri dvojezični osebi. Cilj diplomske naloge je bil preveriti, ali je test za afazijo pri dvojezični osebi primeren za to starostno skupino, ne glede na spol in stopnjo izobrazbe. Z rezultati, ki smo jih dobili, smo potrdili hipotezo, da spol ne vpliva na rezultate testa za afazijo pri dvojezični osebi, medtem ko se je izkazalo, da je v našem primeru izobrazba vplivala na rezultate testa, kar smo pripisali različnim dejavnikom, kot so aktivnost, branje knjig, fizična aktivnost ipd. Prav tako smo ugotavljali povezanost med kratkim preizkusom sposobnosti in testom za afazijo pri dvojezični osebi, ki pa se je izkazala za statistično pomembno.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: test za afazijo pri dvojezični osebi, kratek preizkus spoznavnih sposobnosti, demenca, afazija, staranje
  Število strani: 86
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  doc. dr. Martina OzbičMentor
  asist. dr. Damjana KogovšekSomentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9184329)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 725
  Datum vnosa: 13 Apr 2012 07:39
  Zadnja sprememba: 25 Apr 2013 09:57
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/725

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa