[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Zdravstvene težave, okvare in poškodbe kot posledica opravljanja učiteljskega poklica v Gorenjski regiji

Anja Alič (2012) Zdravstvene težave, okvare in poškodbe kot posledica opravljanja učiteljskega poklica v Gorenjski regiji. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (1342Kb)

  Povzetek

  V diplomskem delu sem želela ugotoviti kako učitelji razrednega pouka in športni pedagogi sprejemajo poučevanje športne vzgoje, koliko se posvečajo športni dejavnosti v prostem času, kako pogosto in katere zdravnike najpogosteje obiskujejo, kakšen odnos imajo do svoje telesne teže, katere so najpogostejše bolezni oziroma stanja, s katerimi se soočajo ter kako so zadovoljni s svojim delovnim okoljem. Raziskava je potekala v aprilu in maju 2011. Pri raziskovalnemu delu sem se opirala na anonimni vprašalnik, ki ga je rešilo 83 razrednih učiteljev in športnih pedagogov na 13-ih osnovnih šolah na gorenjskem. Ugotovila sem, da učitelji obiskujejo zdravnike manj kot enkrat letno, običajno v zimskem času in ko si ne morejo več pomagati sami. Povprečno so zaradi bolezni ali poškodb odsotni z dela manj kot en teden letno, najpogosteje v pomladnem času. Večina učiteljev svoje zdravstveno stanje ocenjuje kot dobro, za svoje zdravje učitelji tudi dobro skrbijo. Napetosti, stresa in velikih pritiskov učitelji ne doživljajo pogosto, z njimi se z nekaj truda uspešno spopadajo. Zelo malo učiteljev kadi, večina je zadovoljna s svojo telesno težo. Učitelji imajo do poučevanja športne vzgoje dober odnos in pri tem predmetu ne čutijo prevelikih naporov. Rezultati raziskave so tudi pokazali, da so učitelji srednje zadovoljni z delovnim okoljem.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: poškodbe in bolezni učiteljev, zdravje, odnos do poučevanja športne vzgoje, delovno okolje, odsotnost učiteljev z dela
  Število strani: 69
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  doc. dr. Vesna ŠtembergerMentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9151817)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 678
  Datum vnosa: 21 Mar 2012 13:05
  Zadnja sprememba: 21 Mar 2012 13:05
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/678

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa