[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Izolacija kvasovk Saccharomyces cerevisiae iz neobičajnih naravnih habitatov

Bernarda Finžgar (2012) Izolacija kvasovk Saccharomyces cerevisiae iz neobičajnih naravnih habitatov. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (3605Kb)

    Povzetek

    Pivska kvasovka Saccharomyces cerevisiae je že od 60. let 20 stoletja evkariontski eksperimentalni organizem, ki je postal leta 1996 z določitvijo celotnega nukleotidnega zaporedja genoma še pomembnejši. Čeprav njena biokemijska vloga v fermentacijskem procesu dolgo časa ni bila pojasnjena, smo njen metabolizem in produkte uporabljali že tisočletja (npr. kruh, pivo, vino). Kvasovka S. cerevisiae je pomembno orodje za pridobivanje rekombinantnih proteinov (genska manipulacija). Predstavlja pa tudi velik potencial na področju biogoriv, proizvodnje bioetanola iz odpadnih materialov, kot je lignoceluloza. Kvasovka sicer pogosto naseljuje antropogena okolja, manj pa je znanega o njeni ekologiji. Namen diplomskega dela je bila selektivna izolacija vrste S. cerevisiae iz antropogenih in manj običajnih naravnih okolij. Cilj naloge je bila pridobitev sevov s potencialno neobičajnimi metaboličnimi lastnostmi za to vrsto, ki bi bile uporabne pri sintezi bioetanola. V sklopu diplomske naloge smo nabrali 273 različnih vzorcev, ki smo jih razdelili v 27 različnih skupin. Z uporabo selektivnega gojišča z dodatkom 10 % etanola smo izolirali 122 kvasnih kultur, ki smo jih sprva proučevali na ravni morfologije (barva, oblika) in mikromorfologije kolonij (velikost in oblika celic). Preverjali smo, ali so sevi homo- ali heterotalični ter v ta namen proučevali prisotnost spolnih struktur (aski, askospore) na acetatnem agarju. Dokončna identifikacija je potekala na molekularno-genetskem nivoju s primerjavo nukleotidnih zaporedij regij notranjih distančnikov 1 in 2, vključno s 5,8S rDNA zaporedjem (ITS rDNA). Iz 122 vzorcev smo izolirali 44 sevov kvasovke vrste S. cerevisiae. Vrsto S. cerevisiae smo najpogosteje izolirali iz vinogradniških vzorcev ter vod industrijskih okolij, posamezne seve pa smo izolirali tudi iz mlečnih izdelkov, sveže stisnjenih nepasteriziranih sadnih sokov, tal pod sadnim drevjem, sadjem in zelenjavo, iz žuželk, domačega kisa, razgrajenega lesa, svežega in gnilega sadja in zelenjave ter iz silaže. Sevom S. cerevisiae smo določili asimilacijski, fermentacijski in temperaturni profil ter opazovali odstopanja med posameznimi sevi.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: glive, kvasovke, Saccharomyces cerevisiae, morfologija, naravni habitati, ITS rDNA, industrijska okolja, življenjski krog
    Število strani: 79
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    prof. dr. Nina Gunde CimermanMentor
    doc. dr. Polona ZalarSomentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9146697)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Biotehniška fakulteta
    ID vnosa: 674
    Datum vnosa: 19 Mar 2012 10:13
    Zadnja sprememba: 19 Mar 2012 10:13
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/674

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa