[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Analiza senzomotoričnih aktivnosti za 8. letnega otroka z motnjo avtističnega spektra (študija primera)

Sara Krajnc (2011) Analiza senzomotoričnih aktivnosti za 8. letnega otroka z motnjo avtističnega spektra (študija primera). Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (2365Kb)

  Povzetek

  V teoretičnem delu diplomskega dela predstavljam avtizem, vzroke za nastanek avtizma in senzomotorični razvoj oseb z motnjo avtističnega spektra. V nadaljevanju opisujem motorični razvoj in povezavo le tega s senzoričnim sistemom. Za boljše razumevanje senzomotorične integracije sledi opis organizacije in delovanja centralnega živčnega sistema. Predstavljam tudi senzorno integracijo, potek le te, težave senzorne integracije in področja, kjer se odražajo. Osredotočam se predvsem na težave senzorne modulacije, in sicer hiposenzitivnost in hipersenzitivnost, na podlagi katerih sem sestavila program izvajanja senzomotoričnih aktivnosti, kar predstavljam v empiričnemu delu. Opisujem tudi senzorne sisteme in ocenjevanje senzorne integracije. V drugem delu predstavljam izbrane senzomotorične aktivnosti, prilagoditve in izvedbo le teh. S pomočjo analiz 20 srečanj in intervjujem s starši ugotavljam, da so senzomotorične aktivnosti primerna vrsta dejavnosti za otroka z motnjo avtističnega spektra, saj se je otrok pozitivno odzival na ponujene senzomotorične dejavnosti.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: motnja avtističnega spektra, senzorna integracija, težave senzorne integracije, hiposenzibilnost, hipersenzibilnost, motorika
  Število strani: 165
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  izr. prof. dr. Rajko VuteMentor
  izr. prof. dr. Tjaša FilipčičSomentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9111113)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 608
  Datum vnosa: 06 Feb 2012 13:36
  Zadnja sprememba: 12 Nov 2015 14:29
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/608

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa