[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
slovenščina
Logo            
  Logo Login | Create Account
 
 

Kaj je med? - 2. del

Dušan Krnel and Katarina Kotulakova (2018) Kaj je med? - 2. del. Naravoslovna solnica, 23 (1). pp. 32-35. ISSN 1318-9670

[img]
Preview
PDF
Download (171Kb)

    Abstract

    Kako nastane med? Čebele uporabljajo nektar (medičino), ali izločke insektov, ki sesajo rastline za svojo hrano. Oboje vrst snovi čebele posesajo v svoje medene želodce. Kemijske spremembe potekajo že v čebelah na poti nazaj v čebelnjak. Encimi razkrojijo sladkor – saharozo v enostavne sladkorje, proces pa se nadaljuje v panjih, kjer čebele izločijo nastalo tekočino skupaj z encimi, ki jih prav tako izločijo. V zmesi so tudi antibakterijske substance, ki preprečujejo rast bakterij in gliv. Tekočino polnijo v satovje, kjer voda zaradi višje temperature in pretoka zraka (tega povzroča tudi kriljenje čebel), izhlapi. Celice v satovju nato zaprejo z vodoodpornim voskom.

    Item Type: Article
    Keywords: projekt Sustain, učna enota, priročnik, učenje z raziskovanjem, hrana
    Related URLs:
    URLURL Type
    https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/peflj/12240201Alternative location
    Institution: University of Ljubljana
    Department: Faculty of Education
    Item ID: 5521
    Date Deposited: 14 Dec 2018 12:10
    Last Modified: 01 Feb 2019 00:07
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/5521

    Actions (login required)

    View Item