[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Kulturnozgodovinski spomeniki Kamnika kot družboslovne vsebine za 4. razred devetletke

Aljoša Kolar (2011) Kulturnozgodovinski spomeniki Kamnika kot družboslovne vsebine za 4. razred devetletke. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (1830Kb)

  Povzetek

  Mesto Kamnik se je razvilo na sotočju rek Kamniške Bistrice in Nevljice. Njegove korenine segajo v leta 1229, ko je mesto dobilo tudi mestne pravice. Kamnik je bil v tistih časih obdan z obzidjem, ki ga je reševalo pred napadi sovražnikov. Danes lahko to obzidje opazimo le na določenih delih mesta, čeprav ga je zob časa že pošteno načel. Ostanke obzidja so v zgodovini uporabljali tudi pri popotresni gradnji hiš leta 1511. V mesto so vodila štiri glavna vrata, skozi katera so kmetje vozili svoje pridelke in jih prodajali na mestnih sejmih. Še danes ima mesto veliko trgov, na katerih so včasih prirejali različne sejme in menjave blaga. Vsako leto se v Kamniku odvijajo srednjeveški dnevi, ki pričarajo mestu pravi srednjeveški utrip. Tako si lahko predstavljamo, kakšno je bilo življenje v Kamniku in kaj so bile glavne dejavnosti ljudi v tistem času. Danes je Kamnik prelepa destinacija tako za življenje kot za turistične obiske skozi celo leto. Že sprehod skozi mesto odstira številne kulturnozgodovinske znamenitosti, ki so vredne ogleda. Če pa imamo malce več časa, se lahko zapeljemo v prečudovito Kamniško Bistrico in se ohladimo ob izviru istoimenske reke. Za navdušene hribolazce so urejene številne gorske poti, ki omogočajo sprostitev, rekreacijo ter prečudovite razglede proti Ljubljanski kotlini in dlje. V prvem delu svojega diplomskega dela sem na kratko predstavil lego ter splošne značilnosti Kamnika, izvor imena in grb, zgodovino mesta, kulturnozgodovinske spomenike (staro predmestje – Šutno, cerkev Marijinega brezmadežnega spočetje na Šutni, Frančiškanski samostan s cerkvijo sv. Jakoba, Mali grad z grajsko kapelo in obrambnim stolpom, Stari grad, grad Zaprice, Glavni trg) ter znane Kamničane (Josipa Nikolaja Sadnikarja, Miha Maleša, Rudolfa Maistra - Vojanova, Ivana Vavoptiča, Marijo Vero, Frana Albrehta). Pri didaktičnem delu sem sestavil učne ure za učence 4. razreda Osnovne šole Toma Brejca na temo »domači kraj«. Sestavil sem različne učne liste, prilagojene posamezni skupini učencev. Reševali so jih po ogledu domačega kraja ¬¬– Kamnika, saj so tako lahko uporabili pridobljeno znanje. Pri empiričnem delu sem učencem 4. a in b razreda razdelil učni list, ki je preverjal, kako dobro učenci poznajo svoj domači kraj.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: Kamnik, izvor imena, grb, zgodovina mesta, kulturnozgodovinski spomeniki, staro predmestje – Šutna, cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni, Frančiškanski samostan s cerkvijo sv. Jakoba, Mali grad s kapelo in z obrambnim stolpom, Stari grad, grad Zaprice, Glavni trg, znani Kamničani
  Število strani: 68
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  doc. dr. Darja KerecMentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9024329)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 512
  Datum vnosa: 25 Nov 2011 14:31
  Zadnja sprememba: 25 Nov 2011 14:31
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/512

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa