[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Odnos osnovnošolcev do uživanja zelenjave

Maja Meglič (2017) Odnos osnovnošolcev do uživanja zelenjave. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (1881Kb)

    Povzetek

    V obdobju otrok in mladostnikov je zelo pomembno uživanje vitaminov in mineralov (elementov), vode in balastnih snovi. Zelenjava naj bi bila na jedilniku vsak dan v tednu. V omenjenem obdobju je uživanje zelenjave pod priporočili. Dnevno je priporočeno zaužiti od 400 do 650 g zelenjave. Njihovo poseganje po zdravi hrani, zelenjavi, je odvisno od številnih dejavnikov. Kulture, socialnega okolja (družina, prijatelji, sošolci, šola), izpostavljenosti (dostopnost, nedostopnost), socialno-ekonomskega statusa, čustev, samoučinkovitosti, senzoričnih lastnosti (oblika, barva, vonj, okus, tekstura), znanja (hranilne snovi, učinek na zdravje), priprave (način priprave – kuhanje, pečenje, cvrenje, pasiranje; oblika zelenjave –trakci, kocke) in serviranja zelenjave (barve, postavitev). Namen diplomskega dela je raziskati in primerjati odnos učencev 5. in 9. razredov osnovne šole do uživanja zelenjave. V raziskavo je bila vključenih 46 učencev 5. razredov in 66 učencev 9. razredov, skupaj 112 učencev. Uporabljena tehnika zbiranja podatkov je bil anonimni anketni vprašalnik. Rezultati kažejo, da večjih razlik v odnosu do zelenjave med učenci 5. in 9. razreda, ni. Odgovori so bili dokaj podobni. Anketirane najbolj odvračajo senzorične lastnosti zelenjave, medtem ko jih družina k uživanju zelenjave spodbuja, saj jo večina uživa vsak dan. Ravno tako jih spodbuja šola. Učenci obeh razredov najraje uživajo kuhano ali surovo zelenjavo, uživali bi več zelenjave, če bi jo sami pripravili. Zavedajo se pomembnega učinka zelenjave na zdravje, in poznajo hranilne snovi, ki jih zelenjava vsebuje. Vendar si več zelenjave pri obrokih v šoli ne želijo.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: osnovnošolec, odnos, prehrana, zelenjava, zdrava hrana
    Število strani: 53
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    izr. prof. dr. Verena KochMentor
    doc. dr. Francka Lovšin KozinaSomentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=11727433)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta
    ID vnosa: 4724
    Datum vnosa: 22 Sep 2017 10:47
    Zadnja sprememba: 22 Sep 2017 10:47
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/4724

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa