[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Značilnosti uporabe prepovedanih drog in obravnave uporabnic prepovedanih drog v zaporih

Tina Tomc (2011) Značilnosti uporabe prepovedanih drog in obravnave uporabnic prepovedanih drog v zaporih. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (628Kb)

  Povzetek

  V diplomskem delu sem skušala predstaviti značilnosti uporabe drog in obravnave uporabnic prepovedanih drog v zaporih. Droge so postale lahko dostopne, razlogi za uporabo pa so različni; nekateri po njih posežejo zaradi zabave ali sprostitve, pri drugih pa je razlog tolažba. Včasih lahko uporaba drog iz rekreativne preide v odvisnost in takrat lahko nastane problem, če posameznik ni več »vzoren« član družbe. V teoretičnem delu sem opisala pot od odvisnika do zapornika, ki sodeluje pri obravnavi odvisnosti od prepovedanih drog, in kasneje ponovno svobodnega človeka. Posebno pozornost sem namenila obravnavi odvisnosti od prepovedanih drog v zaporu. Glavni namen empiričnega dela je raziskati značilnosti uporabe prepovedanih drog in obravnave uporabnic prepovedanih drog v ženskem zaporu na Igu. V empiričnem delu sem teorijo preverila na podlagi odgovorov sedmih intervjuvank, ki so pripovedovale svojo življenjsko zgodbo. Osrednja tema raziskovanja je pogled obsojenk na obravnavo odvisnosti, kakšna so njihova doživljanja, s kakšnimi problemi se spopadajo kot (bivše) odvisnice. Spregovorile so tudi o vzrokih za začetek uporabe drog, o tem, kaj doživljajo sedaj v zaporu, kakšni so njihovi pogledi na prihodnost itd. Glavne ugotovitve so: prvič, da so intervjuvanke v večini nezadovoljne z obravnavo odvisnosti in si želijo novih oblik obravnave z zunanjimi sodelavci, in drugič, da se varovalni dejavniki, dejavniki tveganja za uporabo drog in dejavniki, ki varujejo pred recidivom, kot so jih izpostavile intervjuvanke, v večini enaki ali podobni tistim, ki so navedeni v teoriji. Poseben poudarek je namenjen družini in njenemu pomenu. Ugotovila sem tudi, da večina intervjuvank še nima izoblikovanega načrta za življenje po odpustu iz zapora.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: obravnava odvisnosti od prepovedanih drog v zaporu, kriminaliteta povezana z uporabo drog, varovalni dejavniki, dejavniki tveganja, droge v zaporu, ženske in droga, abstinenca, prihodnost
  Število strani: 107
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  doc. dr. Matej SandeMentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=8975689)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 440
  Datum vnosa: 21 Okt 2011 14:32
  Zadnja sprememba: 21 Okt 2011 14:32
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/440

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa