[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Uživanje mesa med odraslimi v Sloveniji

Mateja Kodrič (2016) Uživanje mesa med odraslimi v Sloveniji. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (583Kb)

    Povzetek

    Meso je pomemben del prehrane. Težave se pojavljajo pri prekomernem uživanju ter pri sami pripravi in predelavi mesa. Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako se razlikujejo navade prebivalcev Slovenije glede pogostosti uživanja različnih vrst mesa in mesnih izdelkov v različnih geografskih območjih. Podatki so bili pridobljeni z anketiranjem v okviru raziskave Prehrambne navade odraslih prebivalcev Slovenije, ki jo je izvedel Inštitut za varovanje zdravja. V raziskavo je bilo vključenih 1193 odraslih prebivalcev Slovenije. V empiričnem delu sem podrobneje preučila pogostost uživanja posamezne vrste mesa in mesnih izdelkov, in sicer med prebivalci Slovenije glede na 3 geografska območja: zahodnoslovensko, osrednjeslovensko in vzhodnoslovensko. Rezultati so bili analizirani na nivoju deskriptivne statistike. Razlike o pogostosti uživanja mesa in mesnih izdelkov so opazne zlasti glede na geografske značilnosti prireje in predelave mesa. V zahodnoslovenskem območju se uživa več rib, morskih sadežev, pršuta; medtem ko se v vzhodnoslovenskem območju uživa več svinjskega mesa. V osrednjeslovenskem območju pa se kažejo trendi pogostejšega uživanja mesnih izdelkov. V vseh regijah manj pogosto uživajo drobovino, kunčje in ovčje meso ter ribe, razen na zahodu Slovenije, kjer ribe uživajo pogosteje. Perutnina, govedina in teletina, se pravi nepredelano meso, je med najpogosteje zaužitimi v zahodnoslovenskem območju. Za oblikovanje priporočil glede uživanja mesa in mesnih izdelkov, zlasti v povezavi s tveganjem za zdravje, bi bilo treba opraviti natančnejše raziskave o količini zaužitega mesa in mesnih izdelkov pri prebivalcih Slovenije.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: meso, pogostost uživanja, mesni izdelki, geografsko območje
    Število strani: 70
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    doc. dr. Stojan KostanjevecMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=11282505)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Biotehniška fakulteta
    ID vnosa: 4030
    Datum vnosa: 07 Nov 2016 12:21
    Zadnja sprememba: 07 Nov 2016 12:21
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/4030

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa