[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Poznavanje živil z več ogljikovimi hidrati med osnovnošolci

Darja Makoter (2016) Poznavanje živil z več ogljikovimi hidrati med osnovnošolci. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (2989Kb)

    Povzetek

    Otrok potrebuje za zdrav razvoj uravnoteženo prehrano, pri kateri velik in pomemben delež predstavljajo ogljikovi hidrati. Za otroke je pomembno, da poznajo in uživajo raznoliko prehrano, v katero so vključena tudi raznovrstna živila z več ogljikovimi hidrati. Pira je med otroki manj poznano žito, zato je pomembno, da jo otroci spoznajo in uvrstijo v svojo prehrano. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, koliko učenci vedo o zdravem načinu prehranjevanja, kako dobro poznajo vlogo ogljikovih hidratov v prehrani in kakšno je njihovo poznavanje živil, ki vsebujejo več ogljikovih hidratov, zlasti pire. Za potrebe raziskave je bilo oblikovano in izvedeno tematsko prehransko izobraževanje, v katerega je bilo vključenih 110 učencev, starih 12 in 13 let. Pred in po izvedenem izobraževanju so učenci izpolnjevali anketni vprašalnik, s katerim se je ugotavljalo njihovo poznavanje obravnavanih vsebin. Rezultati raziskave so pokazali, da večina učencev meni, da dovolj vedo o zdravi prehrani, niso pa prepričani, ali se zdravo prehranjujejo. Največ informacij o zdravi prehrani dobijo v šoli in doma pri starših. Anketiranci so ocenili, da je sadje, zelenjavo in žita priporočljivo pogosto uživati. S pojmom ogljikovi hidrati učenci največkrat povezujejo pojme; energija, škrob, sladkor in žita. Ugotovili smo, da se je z izobraževanjem poznavanje živil z več ogljikovimi hidrati izboljšalo, učenci pa so pri praktičnem delu spoznali tudi piro in jedi iz pire, ki so jih dobro sprejeli. Izvajanje prehranskega izobraževanja, ki je namenjeno spoznavanju novih jedi in okusov ter vključuje praktično pripravo jedi, pripomore k temu, da so otroci v svojo prehrano pripravljeni vključiti več raznovrstnih živil in jedi, kar lahko vpliva tudi na bolj zdrav način prehranjevanja.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: ogljikovi hidrati, hranilne snovi, zdrava prehrana, osnovnošolci, prehransko znanje, ogljikohidratna živila, pira
    Število strani: 76
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    doc. dr. Stojan KostanjevecMentor
    asist. Martina ErjavšekSomentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=11184457)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Biotehniška fakulteta
    ID vnosa: 3798
    Datum vnosa: 24 Sep 2016 09:50
    Zadnja sprememba: 24 Sep 2016 09:50
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/3798

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa