[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Spodbujanje otrok k sprejemanju novih jedi

Eva Gruber (2015) Spodbujanje otrok k sprejemanju novih jedi. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (1391Kb)

    Povzetek

    V prvih letih življenja morajo otroci sprejeti hrano, ki jim jo nudijo njihovi starši. Uvajanje novih jedi pa pogosto predstavlja izziv za starše. Velikokrat se zgodi, da otroci težje sprejmejo sadje in zelenjavo, zato je potrebno najti načine, s katerimi bi jih lahko spodbudili, da zaužijejo dovolj teh živil. Do zavrnitve nove hrane prihaja zaradi dveh dejavnikov, to sta neofobija in izbirčnost. Da do teh vedenj ne pride, je treba otroke že zelo zgodaj navajati na raznoliko in pestro hrano ter jim jo ponuditi na čim bolj zanimiv ter izviren način. Načini, s katerimi pa lahko spodbudimo otroke, da sprejmejo nove jedi, so različni in eden od teh je vključevanje otrok v pripravo novih, zanimivih in zdravih jedi. V raziskovalnem delu svojega diplomskega dela sem želela ugotoviti, s katerimi dejavnostmi bi lahko spodbudili učence, da sprejmejo nepoznane jedi in kako močno posamezne senzorične lastnosti jedi vplivajo na izbiro, okušanje in sprejemanje nepoznane jedi. V vzorec je bilo vključenih 41 učencev tretjega triletja z Osnovne šole Rodica. Podatke sem zbrala z anonimnim anketnim vprašalnikom. Rezultati so pokazali, da je za sprejemanje novih, nepoznanih jedi okus pomembnejši od izgleda jedi na krožniku. Učenci so nepoznane jedi bolje sprejemali, če so jedi pripravili sami, jih degustirali in ocenili. Raziskava, ki sem jo izvedla je pokazala, da je pomembno, da odrasli spodbujajo otroke k uživanju čim bolj pestre in raznolike hrane in da pri tem uporabljajo različne načine. Pomembno je, da otroci sodelujejo pri pripravi jedi, saj tako lažje sprejemajo nove in nepoznane jedi.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: otroci, sprejemanje nove hrane, neofobija, izbirčnost, senzorične lastnosti hrane
    Število strani: 43
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    doc. dr. Stojan KostanjevecMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=10693961)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta
    ID vnosa: 3018
    Datum vnosa: 17 Sep 2015 07:52
    Zadnja sprememba: 13 Nov 2015 11:39
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/3018

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa