[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Prepoznavnost prehranskih in zdravstvenih trditev pri potrošniku

Timoteja Kleč (2014) Prepoznavnost prehranskih in zdravstvenih trditev pri potrošniku. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (797Kb)

    Povzetek

    Zdravstvene in prehranske trditve pridobivajo vedno večjo pozornost tako med proizvajalci kot med potrošniki, saj so proizvajalci živil odkrili njihovo pomembnost pri doseganju večje prodaje. Trditve so vir informacij, ki si jih potrošnik želi pridobiti že s pogledom na embalažo in ne z zahtevnim raziskovanjem. Seveda pa ni vse tako enostavno, saj proizvajalci z zahtevnim besediščem lahko potrošnika tudi odvrnejo od nakupa, čeprav je njihov namen ravno nasproten. V diplomskem delu smo ugotavljali prepoznavnost, razumevanje in zaupanje potrošnikov v prehranske in zdravstvene trditve ter vpliv trditev na potrošnikovo odločitev za nakup živil. V raziskavi je sodelovalo 70 oseb različnih starostnih skupin, obeh spolov iz različnih delov Slovenije. Oblikovan je bil anonimni vprašalnik, ki so ga na spletu izpolnjevali anketiranci. Ocenjujemo, da prehranske in zdravstvene trditve nimajo močnega vpliva na odločitve potrošnika pri nakupu živil in da pomembnih razlik med spoloma ni. Ugotovili smo, da se potrošnikom zdijo razumljive zdravstvene in prehranske trditve pomembnejše od tistih, ki jih ne razumejo. Iz rezultatov je tudi razvidno, da več kot polovica potrošnikov (53%), vključenih v raziskavo, le občasno prebira informacije na embalaži živila. Zaradi pogostega nerazumevanja zapisanih izrazov v zdravstvenih in prehranskih trditvah bi bilo potrebno večje informiranje in izobraževanje potrošnika, da bi na podlagi svojega znanja lažje izbral živila po načelih zdrave prehrane. Prav tako pa ima pri tem veliko vlogo država, ki lahko z ustrezno zakonodajo poskrbi, da ne prihaja do zavajanja potrošnikov pri uporabi prehranskih in zdravstvenih trditev.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: potrošnik, označevanje živil, zdravstvene trditve, prehranske trditve
    Število strani: 33
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    doc. dr. Stojan KostanjevecMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=10240585)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta
    ID vnosa: 2527
    Datum vnosa: 13 Okt 2014 11:51
    Zadnja sprememba: 13 Nov 2015 11:48
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2527

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa