[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Primerjalna analiza stopnje prilagojenega vedenja glede na mesto bivanja odraslih oseb z zmernimi motnjami v duševnem razvoju

Tjaša Finc (2011) Primerjalna analiza stopnje prilagojenega vedenja glede na mesto bivanja odraslih oseb z zmernimi motnjami v duševnem razvoju. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (1232Kb)

  Povzetek

  Prilagojeno vedenje je način osebnega zadovoljevanja naravnih in socialnih zahtev okolice. Stopnja prilagojenega vedenja pa kaže raven, do katere je posameznik sposoben uporabiti kognitivni potencial pri prilagajanju na zahteve vsakdanjega življenja. Osebe z ZMDR se v procesu vzgoje in izobraževanja praviloma usposobijo za dokaj samostojno življenje in delo, ki pa ni nikoli povsem neodvisno, saj vse življenje potrebujejo vodenje in različno stopnjo pomoči. V svojem razvoju sicer sledijo primerljivim zakonitostim, kot vsi drugi, vendar s to razliko, da je razvoj počasnejši in da kaže odstopanja v obvladovanju posameznih veščin, navad ter v razvoju sposobnosti. Zato uspejo svoje vedenje prilagoditi le do določene stopnje. V prizadevanju za čim bolj objektivno oceno prilagojenega vedenja so v preteklosti sprva merili intelektualne sposobnosti posameznika, kar se ni pokazalo za zadosten kriterij pri identifikaciji in klasifikaciji oseb z MDR. Zato so začeli razvijati merske instrumente za ugotavljanje prilagojenega vedenja in nastale so številne lestvice prilagojenega vedenja. V diplomskemu delu predpostavljam, da se bo pri varovancih iz zavoda, ki so deležni stalnih vzpodbud s strani strokovno usposobljenega kadra, izkazala višja stopnja veščin prilagojenega vedenja kot pri varovancih iz domačega okolja. Moj cilj je bila primerjalna analiza stopnje prilagojenega vedenja glede na mesto bivanja odraslih oseb z ZMDR. Glede na mesto bivanja sem varovance, ki hodijo v službo v VDC, razdelila glede na to, ali živijo doma ali v okviru zavoda. Za namen raziskave sem na podlagi obstoječih lestvic AAMD in ABAS-II oblikovala svojo opazovalno lestvico. Razdeljena je na 7 področij, ki jih sestavlja skupno 117 trditev s 5-stopenjsko lestvico od 0 do 4. Izpolnjevali so jo strokovni delavci, zaposleni v VDC-ju Tončke Hočevar. V primerjavo je bilo vključenih 27 odraslih oseb z ZMDR, starih med 27 in 40 let, od tega 14 varovancev iz domačega okolja in 13 varovancev iz zavoda. S primerjavo obeh vzorcev po področjih sem ugotovila, da med vzorcema varovancev iz domačega okolja in varovancev iz zavoda ne obstajajo statistično pomembne razlike. Največje razlike se sicer kažejo na področju funkcionalnih akademskih veščin, popolnoma enaki pa so na področju komunikacije in dela, drugod so odstopanja majhna. Z ustrezno izdelano lestvico in dovolj obsežno raziskavo bi lahko ugotovili največje razlike in najbolj kritična področja obstoječega VDC.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: zmerne motnje v duševnem razvoju, prilagojeno vedenje, mesto bivanja, ocenjevalna lestvica
  Število strani: 74
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Lipec StoparMentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=8912713)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 246
  Datum vnosa: 04 Okt 2011 15:21
  Zadnja sprememba: 17 Okt 2011 09:38
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/246

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa