[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Izdelava e-učne enote o prehranskih barvilih naravnega izvora za 9. razred osnovne šole

Anja Kotar (2014) Izdelava e-učne enote o prehranskih barvilih naravnega izvora za 9. razred osnovne šole. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (2871Kb)

    Povzetek

    Namen diplomskega dela je bil izdelati e-učno enoto v okolju Moodle, s katero bodo učenci poglobili svoje znanje in razumevanje o naravnih barvilih, ki jih v vsakdanjem življenju srečujejo kot prehranske dodatke z oznakami iz skupine E100. Naravna barvila po zgradbi sodijo med derivate izoprena, pirola, kinona, pirimidina in pirana. V diplomski nalogi so predstavljene tri večje skupine barvil za živila: flavonoidi kot detivati pirana, karoteni in ksantofili kot derivati izoprena, ter tetrapiroli in indoli kot derivati pirola. Z analizo in sintezo podatkov iz literature sem za te skupine barvil pripravila seznam njihovih oznak z skupine prehranskih dodatkov E100, pregled ugodnih in potencialno nevarnih učinkov na zdravje, prikaze kemijske zgradbe ter opredelitev topnosti. Opredelila sem vsebinske povezave kemijskih vsebin z biologijo, gospodinjstvom in naravoslovjem. Za uporabo v šolskem laboratoriju sem prilagodila dva eksperimenta, namenjena spoznavanju in razumevanju topnosti karotenoidnih in antocianidinskih barvil v polarnih in nepolarnih topilih ter pripravi obarvanih alginatnih kroglic. Iz pripravljenih vsebin sem v okolju Moodle izdelala e-učno enoto, ki vsebuje štiri vsebinska poglavja: Barvila in naravna barvila, Prehranska naravna barvila, Fiziološki učinki naravnih prehranskih barvil in Alginat. Dodana je knjižnica 3D-modelov molekul naravnih prehranskih barvil, z možnostjo rotacije in spremembe pogledov modelov v kroglični, palični, žični in kalotni. V zadnjem sklopu sta predstavljena eksperimenta ekstrakcije barvil ter izdelave obarvanih alginatnih kroglic, ki sta podprta s fotografijami in kratkim videoposnetkom. Učenci svoje znanje in razumevanje sprotno preverjajo z odgovori na vprašanja v obliki kviza. Učna enota v okolju Moodle je zasnovana zlasti kot pripomoček učitelju in učencem pri obravnavi zanimive učne snovi, ki v učbenikih za kemijo ni podrobneje prikazana.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: naravna prehranska barvila, karotenoidi, flavonoidi, betalaini, klorofil, E-učna enota
    Število strani: 54
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    red. prof. dr. Bojana BohMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=10189897)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta
    ID vnosa: 2394
    Datum vnosa: 23 Sep 2014 13:23
    Zadnja sprememba: 23 Sep 2014 13:23
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2394

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa