[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Vključevanje ekološko pridelane hrane v osnovnošolsko prehrano

Kristina Ferlan (2014) Vključevanje ekološko pridelane hrane v osnovnošolsko prehrano. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (302Kb)

    Povzetek

    Ekološko pridelana hrana je proizvod ekološkega načina kmetovanja, ki temelji na certifikaciji. Ekološko kmetovanje je način trajnostnega kmetijstva, ki pri pridelavi hrane temelji na ravnovesju v sistemu tla - rastline - živali - človek in sklenjenem kroženju hranil v njem. Ekološko živilo ne vsebuje pesticidov, težkih kovin in umetnih gnojil. Zelo pomembno je vključevanje ekološko pridelanih živil v prehrano, ki jo otrokom zagotavlja šola. Uredba o Zelenem javnem naročanju živil določa minimalen delež ekoloških živil v osnovni šoli, ki znaša 10% odstotkov. V diplomskem delu sem raziskovala, kako organizatorji šolske prehrane vključujejo ekološka živila v prehrano otrok in kakšen je njihov odziv. V vzorec je bilo vključenih 24 organizatorjev šolske prehrane z različnih osnovnih šol po Sloveniji. Podatki so bili zbrani z anketo, ki so jo izpolnjevali organizatorji prehrane na izbranih šolah. Ugotovila sem, da šole informirajo učence, učitelje, starše in kuharsko osebje o pomenu ekološko pridelane hrane za prehrano ljudi, vendar bi nekateri lahko izobraževanje še okrepili. Največ osnovnih šol vključuje ekološka živila na jedilnik le nekajkrat na mesec. Raziskava je pokazala, da so najpomembnejši negativni dejavniki, ki vplivajo na nizko vključevanje živil v prehrano, visoka cena, slaba dostopnost ekoloških živil, neprijavljanje pridelovalcev na razpise in težave pri zagotavljanju zadostnih količin ekoloških živil. Šole bi povečale vključevanje obravnavanih živil v prehrano otrok, če bi bila izbira živil pestrejša in cena ugodnejša. Država, ki po zakonu skrbi za šolsko prehrano, mora oblikovati sistem, ki bi olajšal in spodbujal šole k vključevanju ekološko pridelanih živil v šolsko prehrano.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: ekološko kmetijstvo, ekološka živila, šolska prehrana, lokalna oskrba
    Število strani: 37
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    doc. dr. Stojan KostanjevecMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=10189385)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta
    ID vnosa: 2393
    Datum vnosa: 23 Sep 2014 13:16
    Zadnja sprememba: 13 Nov 2015 11:45
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2393

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa