[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Spodbujanje uživanja zelenjave pri otrocih

Alenka Buh (2014) Spodbujanje uživanja zelenjave pri otrocih. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (16Mb)

    Povzetek

    V času otroštva in mladostništva je pomembno, da otroci uživajo zdravo in uravnoteženo prehrano. Pri obrokih otroci najraje opuščajo zelenjavo, saj le ta že na splošno velja za manj priljubljeno; tudi okusi zelenjave so zelo specifični, zato je potrebno, da se jih posameznik preko večkratnega okušanja privadi. Cilji diplomskega dela so bili raziskati, kako pogosto otroci uživajo zelenjavo, katero vrsto zelenjave radi uživajo in katere ne marajo, ugotoviti ali izvedena oblika ter metoda dela pri poučevanju pozitivno vpliva na znanje otrok o pomenu uživanja zelenjave, oblikovati in uporabiti pravilen način promocije uživanja zelenjave, s katerim bi spodbudili otroke k večjemu uživanju raznovrstne zelenjave. Učence smo vključili v ustvarjalno praktični del učne ure in pri tem ugotavljali, ali jim je to pomagalo spremeniti odnos do uživanja zelenjave. Ugotavljali smo, ali s praktično predstavitvijo različnih vrst zelenjave spodbudimo otroke k uživanju manj poznanih vrst zelenjave.V empirični del raziskave smo vključili 229 učencev četrtih razredov iz različnih osnovnih šol ljubljanske regije. V devetih četrtih razredih osnovne šole smo izvedli učno uro, ki je bila sestavljena iz teoretičnega dela in praktičnih delavnic. V teoretičnem delu smo učencem predstavili pomen uživanja zelenjave, na delavnicah pa so učenci spoznavali različne vrste zelenjave, iz katere so oblikovali različne oblike. Uspešnost našega dela smo merili z dvema vprašalnikoma, ki so jih učenci izpolnjevali na začetku in na koncu ure. Ugotavljamo, da polovica otrok vključenih v raziskavo uživa zelenjavo večkrat na dan ali enkrat na dan. Zelenjava, ki jo otroci najbolj poznajo je solata, korenje, paradižnik, zelje ter krompir, ostale vrste zelenjave so jim manj poznane. O pomenu uživanja zelenjave večina otrok navaja, da zelenjavo uživamo zato, ker je zdrava in vsebuje vitamine. Na podlagi rezultatov smo zaključili, da je naša učna oblika in metoda dela ugodno vplivala na motivacijo učencev, ki so pri učni uri radi sodelovali, na delavnicah pa so uspešno izražali svojo ustvarjalnost preko izdelovanja izdelkov iz zelenjave, ki so jih z veseljem zaužili. Zaradi pozitivne motivacije, ki smo jo dosegli z zanimivo učno uro je 70,7 % otrok navedlo namero, da bodo v prihodnje uživali zelenjavo bolj pogosto.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: prehranske vsebine, otroci, prehrana, zelenjava, poučevanje
    Število strani: 67
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    doc. dr. Stojan KostanjevecMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=10185545)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Biotehniška fakulteta
    ID vnosa: 2382
    Datum vnosa: 22 Sep 2014 11:34
    Zadnja sprememba: 13 Nov 2015 11:43
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2382

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa