[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Sladkor v prehrani mladostnikov

Mojca Klemenčič (2014) Sladkor v prehrani mladostnikov. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (3217Kb)

    Povzetek

    Sladkor in sladke pijače so vse pogosteje prisotne v prehrani mladostnikov. Živilom dodani sladkorji navadno ne vsebujejo esencialnih hranil in zavirajo uživanje hranilno bogate hrane. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, v kolikšni meri je sladkor prisoten v prehrani mladostnikov, kako in kdaj najpogosteje mladostniki posežejo po sladkih živilih in ali se uživanje sladkih živil med mladostniki razlikuje glede na spol, starost in telesno maso. Podatke smo pridobili s pomočjo vprašalnika, ki ga je izpolnilo 210 dijakov 1. in 3. letnika Šolskega centra Novo mesto. Rezultati raziskave so pokazali, da mladostniki od sladkarij najpogosteje uživajo čokolado, piškote in čokoladni namaz. Ena četrtina mladostnikov ta živila uživa 5 do 6-krat na teden ali pogosteje. Letnik izobraževanja in spol ne vplivata na pogostost uživanja sladkarij. Glede na spol se kažejo razlike v pogostosti uživanju brezalkoholnih gaziranih pijač in ledenega čaja. Mladostniki pogosteje uživajo čaj s sladkorjem kot čaj brez sladkorja. Od sladkih pijač mladostniki najpogosteje uživajo vodo z okusom. Voda z okusom je tudi pijača, ki si jo mladostniki najpogosteje kupijo sami. Med mladostniki z normalno in povečano telesno maso se ne kažejo razlike v pogostosti uživanja sladkih živil. Po sladkih živilih najpogosteje posegajo ob posebnih priložnostih in doma. Fantje za razliko od deklet dnevno popijejo več tekočine, hkrati pa fantje popijejo tudi več pijače z dodanim sladkorjem. Količina popitih pijač z dodanim sladkorjem prestavlja polovico dnevno popite tekočine med mladostniki. Živila z visoko vsebnostjo sladkorja se pogosto pojavljajo v prehrani mladostnikov. Za uresničevanje prehranskih priporočil med mladostniki glede uživanja živil z večjo vsebnostjo sladkorja je potrebno informirati mlade o vplivu prekomernega uživanja živil z več sladkorja na zdravje in jim zagotoviti ustrezno razpoložljivost in dostopnost zdravih živil.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: prehrana, pijače, mladostniki, dijaki, sladkor, sladka živila, sladke pijače
    Število strani: 90
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    doc. dr. Stojan KostanjevecMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=10102345)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Biotehniška fakulteta
    ID vnosa: 2225
    Datum vnosa: 03 Jul 2014 08:12
    Zadnja sprememba: 13 Nov 2015 11:44
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2225

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa