[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Specialna olimpijada in rehabilitacijski programi v letu 2010 pri lokalnih društvih Sožitje

Polona Lapajne (2011) Specialna olimpijada in rehabilitacijski programi v letu 2010 pri lokalnih društvih Sožitje. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (2469Kb)

  Povzetek

  Po kratkem pregledu športa za ljudi s posebnimi potrebami, gibanja Specialne olimpijade, rehabilitacijskih programov znotraj lokalnih društev in fizioterapevtskih obravnav, se diplomsko delo nadaljuje v empirični del. Ta je namenjen raziskovanju s pomočjo anketnega vprašalnika. Podatke smo zbrali leta 2011 v telefonskih pogovorih s predsedniki lokalnih društev Sožitje. Vzorec anketirancev je predstavljalo vseh 51 lokalnih društev Sožitje, ki delujejo po celotni Sloveniji. Zastavili smo si 10 hipotez. Osnovni namen raziskave je bil ugotoviti, kdo je izvajalec rehabilitacijskih programov in katere oblike športnih dejavnosti so najpogosteje organizirali v sklopu njega. Ugotovili smo, da so v letu 2010 najpogosteje abilitacijske programe izvajali prostovoljci (36,8 %), najpogostejša dejavnost pa je bila plavanje (37 %). Iz rezultatov je bilo razvidno, da se rehabilitacijskih programov udeležujejo vedno isti člani, ti pa v večjem odstotku živijo doma s starši (93,5 %). Udeležba na rehabilitacijskih programih po Sloveniji raste, kar je vidno iz raziskave. Anketni vprašalniki so pokazali, da so tekmovalci, ki se udeležujejo Specialne olimpijade starejši od svetovnega povprečja in da je večina tekmovalcev moškega spola (52,5 %). Ugotovili smo še, da se znotraj društev v povprečju udeleži manj kot 58 % posameznikov Specialne olimpijade, po športnih disciplinah pa je najmočneje zastopana na tekmovanjih atletika. V zadnjem delu ankete se je vprašanje navezovalo na fizioterapevtske obravnave. Vodje društev so odgovorile, da se v povprečju manj kot 1,61 % posameznikov vseh oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki so člani društva, še vedno udeležuje rednih fizioterapevtskih obravnav.

  Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
  Ključne besede: specialna olimpijada, športne dejavnosti, rehabilitacijski programi, osebe z motnjami v duševnem razvoju, fizioterapevtske obravnave, društvo
  Število strani: 57
  Jezik vsebine: Slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Mentor / SomentorjiIDFunkcija
  izr. prof. dr. Tjaša FilipčičMentor
  izr. prof. dr. Rajko VuteSomentor
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID= 8919881)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Pedagoška fakulteta
  ID vnosa: 202
  Datum vnosa: 03 Okt 2011 14:55
  Zadnja sprememba: 12 Nov 2015 14:32
  URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/202

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa