[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Določevanje stabilnosti nekaterih polifenolnih antioksidantov

Irena Abramović (2013) Določevanje stabilnosti nekaterih polifenolnih antioksidantov. Diplomsko delo.

[img] PDF
Download (1155Kb)

    Povzetek

    Polifenolne kisline tvorijo raznoliko skupino, ki vključuje široko razširjene hidroksibenzojske in hidorksicimetne kisline. Na benzenov obroč imajo vezano karboksilno skupino in eno ali več hidroksilnih skupin. Zaradi hidroksilne skupine, ki je vezana na aromatski obroč, se obnašajo kot antioksidanti. V diplomskem delu je bila opravljena študija obstojnosti nekaterih polifenolnih antioksidantov v vodnih raztopinah in realnem vzorcu vinu pri različnih pogojih; nizki temperaturi, sobni temperaturi v odsotnosti kisika in sobni temperaturi ob prisotnosti kisika. Za spremljanje stabilnosti fenolnih kislin v vodnih raztopinah in v realnem vzorcu vinu sem uporabila tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (angl. High Performace Liquid Chromatography, HPLC). Eksperimentalno sem določila retencijske čase polifenolnih antioksidantov, njihove ploščine in višine vrhov. Iz dobljenih podatkov sem narisala umeritvene krivulje. Iz enačb umeritvenih krivulj sem izračunala masne koncentracije vseh šestih polifenolnih antioksidantov v vodnih raztopinah in v realnem vzorcu vina pri treh različnih pogojih (hladilniku, zunaj zaprto in zunaj odprto) ter narisala grafe: odvisnost masne koncentracije od časa za vsak posamezen antioksidant v vodni raztopini in v vinu pri vseh treh pogojih. Rezultati so pokazali, da so antioksidanti tako v vodnih raztopinah kot v vinu obstojni dalj časa pri nizki temperaturi in pri sobni temperaturi v odsotnosti zračnega kisika, najmanj pa so obstojni pri sobni temperaturi ob prisotnosti zračnega kisika.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: polifenolni antioksidanti, tekočinska kromatografija, obstojnost, vodne raztopine, vino
    Število strani: 75
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    dr. Drago KočarMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9687625)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Biotehniška fakulteta, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Naravoslovnotehniška fakulteta
    ID vnosa: 1596
    Datum vnosa: 09 Jul 2013 11:35
    Zadnja sprememba: 09 Jul 2013 11:35
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/1596

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa