[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Prepoznavnost brezglutenskih živil

Lucija Lončarič (2012) Prepoznavnost brezglutenskih živil. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (2419Kb)

    Povzetek

    Brezglutenska dieta je edina uradno priznana oblika zdravljenja celiakije. Bolniki s celiakijo morajo iz prehrane izločiti živila, ki vsebujejo gluten. Živilom, ki ne vsebujejo glutena, se lahko v postopku predelave ali obdelave dodajo sestavine, ki gluten vsebujejo in takšna živila niso primerna pri brezglutenski dieti. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti načine in stopnjo informiranosti bolnikov o primernih živilih ter stopnjo zaupanja označbi za brezglutenska živila - »prečrtan žitni klas«. Analizirali smo lokacije nakupov, dejavnike, ki vplivajo na nakup brezglutenskih živil, načine prepoznavanja brezglutenskih živil in vpliv diete na življenje bolnikov. Podatki so bili pridobljeni z anketiranjem bolnikov s celiakijo. V raziskavi je sodelovalo 226 naključno izbranih članov osmih podružnic Slovenskega društva za celiakijo (SDC). Ugotovili smo, da največ informacij anketiranci pridobijo v Slovenskem društvu za celiakijo in da večina anketirancev dosledno upošteva dieto. Prepoznavnost brezglutenskih živil med anketiranci je zadovoljiva, vendar je različnost ponudnikov, ki jih ti bolniki poznajo, majhna. Za bolnike s celiakijo, ki so sodelovali v raziskavi, je pomembnejše označevanje s prepoznavnim znakom kot z ustreznimi deklaracijami. Bolniki najpogosteje nakupujejo brezglutenska živila v velikih nakupovalnih središčih, vendar 55,50 % anketirancev meni, da so običajno količine živil majhne. Sodelujoči v raziskavi se najpogosteje soočajo s težavami v restavracijah in na dopustu. Poznavanje bolezni je ključnega pomena za pravilno prehrano bolnika. Za boljšo prepoznavnost brezglutenskih živil so anketiranci najpogosteje izbrali možnost, da bi imela vsa brezglutenska živila znak prečrtan žitni klas in da bi bila vsa brezglutenska živila na istem mestu. Brezglutenska živila so osnova za zdravljenje celiakije, zato je prepoznavanje ustreznih živil ključnega pomena. Z zagotavljanjem ustreznih označb na brezglutenskih živilih, širjenjem ponudbe brezglutenskih živil in seznanjanje čim širše populacije o pomembnosti teh živil, bi lahko zagotovili boljše prepoznavanje brezglutenskih živil pri bolnikih s celiakijo.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: prepoznavanje živil, brezglutenska živila, celiakija
    Število strani: 87
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    izr. prof. dr. Verena KochMentor
    doc. dr. Stojan KostanjevecSomentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9442889)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Biotehniška fakulteta
    ID vnosa: 1138
    Datum vnosa: 26 Okt 2012 15:41
    Zadnja sprememba: 13 Nov 2015 11:52
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/1138

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa