[feed] pefprints@pef.uni-lj.si | [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0 |
English
Logo            
  Logo Prijava | Registracija
 
 

Zelenjava slovenskega izvora in potrošnik

Doris Kokalj (2012) Zelenjava slovenskega izvora in potrošnik. Diplomsko delo.

[img]
Predogled
PDF
Download (7Mb)

    Povzetek

    V Sloveniji pridelava zelenjave stalno upada. Iz zdravstvenega vidika je bolj priporočljiva lokalno pridelana hrana kot uvožena, saj vsebuje manj ostankov pesticidov, več vitaminov in je na splošno bolj kakovostna. V diplomskem delu sem predstavila stanje kmetijstva v Sloveniji. Predvsem me je zanimalo stanje in pridelovanje zelenjave. Opisala sem različne načine pridelovanja zelenjave, od konvencionalne do biološko-dinamične. Zanimali so me pravilniki, zakoni in uredbe, ki opredeljujejo posamezni način kmetovanja. Predstavila sem nacionalne označbe pridelkov, zaščitne znake in blagovne znamke. Naredila sem analizo izvajanja inšpekcijskih nadzorov pri prodajalcih in predstavila rezultate opravljenih pregledov. Opravila sem intervjuje z desetimi branjevkami na Osrednji ljubljanski tržnici in desetimi na Tržnici BTC City. Na vsaki tržnici sem opravila še po deset intervjujev s kupci. Za nakupe se odločajo predvsem zaradi visoke kvalitete slovenske zelenjave in krajše dostave na prodajno mesto. Kot dejavnik, ki ovira nakup slovenske zelenjave na tržnici, pa so kupci najpogosteje navedli ceno. Ugotovila sem, da večina kupcev branjevkam ne zaupa.

    Tip vnosa: Delo ali doktorska disertacija (Diplomsko delo)
    Ključne besede: zelenjava, pridelava, označbe, ponudba na tržnici
    Število strani: 107
    Jezik vsebine: Slovenščina
    Mentor / Somentorji:
    Mentor / SomentorjiIDFunkcija
    izr. prof. dr. Verena KochMentor
    Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50126&select=(ID=9413961)
    Ustanova: Univerza v Ljubljani
    Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Biotehniška fakulteta
    ID vnosa: 1103
    Datum vnosa: 27 Sep 2012 13:39
    Zadnja sprememba: 13 Nov 2015 11:31
    URI: http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/1103

    Akcije (potrebna je prijava)

    Pregled vnosa